ZILZILALAR VAQTIDA POYDEVOR PLITALARINING CHIDAMLILIGINI OSHIRISH VA ULARNING BARQARORLIGINI SAQLASHDA QO‘LLANILADIGAN METODLAR - SAID MAKHMUDOV,; MUSLIMBEK OTAJONOV, (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA   Ushbu  maqolada  zilzilalar  vaqtida  poydevor  plitalarining  barqarorligini ta’minlash  hamda  ularning  seysmik  ta’sirlarga  nisbatan  chidamliligini  oshirishda qo‘llaniladigan zamonaviy muhandislik usullari yoritilgan. Zilzila natijasida yuzaga keladigan tebranish kuchlari poydevor va grunt orasidagi o‘zaro ta’sirni o‘zgartiradi, bu  esa  inshootning  umumiy  barqarorligiga  salbiy  ta’sir  ko‘rsatadi.  Shu  sababli, poydevor  plitalarini  mustahkamlashda  seysmik  izolyatsiya,  geosintetik mustahkamlash, amortizatsion qatlamlar qo‘llash, va dinamik yutuvchi tizimlar kabi innovatsion texnologiyalar qo‘llaniladi.   Tadqiqotda  zilzila  kuchiga  bardosh  beruvchi  poydevor  tizimlarining muhandislik  asoslari,  konstruktiv  yechimlari  va  amaliy  qo‘llanish  natijalari  tahlil qilinadi.  Ushbu  usullar  yordamida  grunt deformatsiyasi kamayadi, poydevorlarning sirpanish xavfi pasayadi va umumiy konstruksiyaning seysmik barqarorligi ortadi.