SHAHARSOZLIK VA YASHIL INFRATUZILMA: BARQAROR RIVOJLANISH KALITI - Samadova Zarinabonu Farhod qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada shaharsozlik va yashil infratuzilmaning barqaror rivojlanishdagi  ahamiyati  ilmiy  asosda  tahlil  etilgan.  Shahar  infratuzilmasini yashillikka aylantirish orqali iqlim o‘zgarishi xavfini kamaytirish, havoning sifatini yaxshilash  hamda  aholining  hayot  sifatini  oshirish  imkoniyatlari  ko‘rib  chiqilgan. O‘zbekiston shaharlarining yashil maydonlari holati va ularni rivojlantirish istiqbollari milliy va xalqaro statistik ma’lumotlar yordamida batafsil yoritilgan. Xalqaro tajribalar misolida  ilg‘or  davlatlarning  shaharsozlik  sohasidagi  muvaffaqiyatlari  va  ekologik barqarorlikka  erishish  strategiyalari  tahlil  qilingan.  Maqola  BMTning  Barqaror rivojlanish  maqsadlari  doirasida  shahar  infratuzilmasining  barqarorligini  ta’minlash bo‘yicha  muhim  vazifalarni  aniqlab  beradi.  Tadqiqot  natijalari  O‘zbekiston shaharlarini ekologik jihatdan xavfsiz, yashash uchun qulay va barqaror hududlarga aylantirishga qaratilgan siyosat va amaliyotlarni shakllantirishda qo‘llanilishi mumkin.