QADIMGI XORAZM BRONZA DAVRI ARXEOLOGIK MADANIYATLARI - Normetov Bunyod Jasur o’g’li, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqola  “Qadimgi  Xorazm  bronza  davri  arxeologik madaniyatlari” mavzusiga bag‘ishlangan bo‘lib, unda miloddan avvalgi III–II ming yilliklarda Xorazm vohasida shakllangan yirik madaniy qatlamlar –  Tozabog‘yob va Suyargan madaniyatlari tahlil qilinadi. Maqolada mazkur madaniyatlarning hududiy joylashuvi,  xo‘jalik  faoliyati,  uy-joy  qurilishi,  kulolchilik  an’analari  va  dafn marosimlari  haqida  ma’lumot  beriladi.  Shuningdek,  qadimgi  sug‘orish  tizimlari, dehqonchilik  va  chorvachilikning  rivoji,  ijtimoiy  hayotdagi  o‘zgarishlar  ham yoritilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, Xorazm bronza davri madaniyatlari vohaning keyingi davrlardagi davlatlilik jarayonlari, shaharsozlik va  madaniy taraqqiyotining shakllanishiga zamin yaratgan muhim tarixiy bosqich bo‘lib xizmat qilgan.