CHOR ROSSIYASI TOMONIDAN OʻRTA OSIYO HUDUDLARI BOSIB OLINISHI - Dobilova Uldona Fozilovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotasiya:  Mazkur  maqolada  XIX  asrning  ikkinchi  yarmida  chor  Rossiyasi tomonidan Markaziy Osiyo, xususan O‘zbekiston hududining bosib olinishi jarayonlari yoritilgan.  Unda  Buxoro  amirligi,  Xiva  va  Qo‘qon  xonliklarining  siyosiy mustaqilligiga  chek  qo‘yilishi,  chor  ma’muriyatining  iqtisodiy  va  ijtimoiy  siyosati hamda  mahalliy  aholining  ahvoliga  ta’siri  tahlil  qilinadi.  Shuningdek,  Rossiya imperiyasining mustamlakachilik siyosatining oqibatlari va xalqimiz tarixidagi o‘rni haqida umumiy xulosalar berilgan. This article explores the process of the conquest of Central Asia, particularly the territory  of  present-day  Uzbekistan,  by  Tsarist  Russia  in  the  second  half  of  the nineteenth century. It analyzes the subjugation of the Bukhara Emirate, the Khiva and Kokand  Khanates,  as  well  as  the  political,  economic,  and  social  consequences  of Russian colonial policy. The study also highlights the impact of these events on the local  population  and  provides  general  conclusions  about  the  significance  of  this historical period in the national liberation struggles of the Uzbek people.