SUGʻURTA KOMPANIYALARI INVESTITSION FAOLIYATINING OʻZBEKISTON KAPITAL BOZORINI RIVOJLANTIRISHDAGI OʻRNI - Shakirova Shaxzoda Ibroximxo'ja qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu  tezis  sugʻurta  kompaniyalarining  investitsion  faoliyati  Oʻzbekiston kapital  bozorini  rivojlantirishdagi  oʻrnini  tahlil  qiladi.  Sugʻurta  mukofotlari  va zaxiralari yigʻindisi uzoq muddatli “uzun pul” manbai sifatida davlat va korporativ obligatsiyalar, aksiyalar, ipoteka va infratuzilma loyihalariga yoʻnaltirilishi mumkin; bu esa likvidlikni oshiradi, rentabellik egri chizigʻini shakllantirishga yordam beradi va  emissiya  hajmlarini  barqarorlashtiradi.  Ishda  institutsional  investor  sifatidagi sugʻurta sektorining rolini, aktiv–majburiyatlarni muvofiqlashtirish (ALM) talablari va  risklarni  boshqarish  mexanizmlarini  yoritish  bilan  birga,  prudensial  me’yorlar, investitsion limitlar, kafil instrumentlari hamda xalqaro standartlar (solvency, IFRS) bilan  uygʻunlik  masalalari  ko‘rib  chiqiladi.  Tahlil  kapital  bozorida  institutsional talabni  kengaytirish,  emissentlar  uchun  xarajatlarni  kamaytirish,  shaffoflik  va investorlarga ishonchni oshirish yoʻllarini taklif etadi hamda sugʻurta–kapital bozori sinergiyasi orqali iqtisodiyotning real sektoriga kapital oqimini kuchaytirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar beradi.