O‘ZBEKISTONDA MEHNAT MIGRATSIYASI: SABABLARI VA OQIBATLARI - Xalmatjanov Farxod Maxamatjanovich; Adhamboyev Tohirjon Mirjalol O’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Mehnat  migratsiyasi  —  bu  bir  davlatdan  boshqasiga  yoki mamlakat ichida ish topish maqsadida ko‘chib o‘tish jarayonidir. Bu jarayon nafaqat iqtisodiy,  balki  ijtimoiy,  madaniy  va  demografik  sohalarga  ham  ta’sir  ko‘rsatadi. O‘zbekistonda mehnat migratsiyasi uzoq yillardan buyon davom etayotgan murakkab ijtimoiy-iqtisodiy  hodisa  hisoblanadi.  Bu  hodisa  mamlakatning  rivojlanish  darajasi, aholi  turmush darajasi,  ishchi kuchining taqsimoti va  boshqa ko‘plab  omillar bilan chambarchas  bog‘liqdir.  Mehnat  migratsiyasining  sabablari  va  oqibatlarini  chuqur tahlil  qilish,  uning  ta’sirini  yaxshiroq  anglash  va  samarali  siyosatni  shakllantirish uchun zarurdir.