KOMPETENSIYAGA ASOSLANGAN TA’LIM: AFZALLIKLARI VA CHEKLOVLARI - Nasriddinov Xusanbek Sadriddin o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  zamonaviy  ta’lim  tizimida  keng  qo‘llanilayotgan kompetensiyaga  asoslangan  yondashuvning  mohiyati,  uning  afzalliklari  va  mavjud cheklovlari atroflicha yoritiladi. Kompetensiyaga asoslangan ta’lim shaxsning nazariy bilimlar bilan cheklanib qolmay, balki amaliy ko‘nikma, malaka va ijtimoiy faoliyatda zarur  bo‘lgan  sifatlarni  rivojlantirishga  qaratilgani  bilan  ahamiyatlidir.  Mazkur maqolada  ushbu  yondashuvning  ijobiy  jihatlari  sifatida  o‘quvchilarda  mustaqil fikrlash,  ijodiy  yondashuv,  muloqot  madaniyati,  muammoli  vaziyatlarni  hal  qilish qobiliyati  va  axborot  texnologiyalaridan  samarali  foydalanish  ko‘nikmalarini shakllantirish imkoniyatlari ta’kidlanadi. Shu bilan birga, kompetensiyaga asoslangan ta’limni joriy etishda uchraydigan cheklovlar ham ko‘rib chiqiladi. Jumladan, o‘quv dasturlarining  yetarlicha  takomillashmaganligi,  o‘qituvchilarning  metodik tayyorgarligi  va  moddiy-texnik  resurslarning  cheklanganligi  kabi  muammolar mavjudligi  tahlil  qilinadi.  Muallif  ushbu  yondashuvni  samarali  tatbiq  etish  uchun ilmiy-metodik  bazani  kuchaytirish,  pedagog  kadrlarni  qayta  tayyorlash  va  amaliy jarayonda milliy ta’lim an’analarini inobatga olish zarurligini asoslab beradi.