EKSPERIMENTAL ATEROSKLEROZDA O’PKADAGI MORFOLOGIK O’ZGARISHLARNING TURLI XAVF OMILLARI TA’SIRIDA RIVOJLANISHINING O’ZIGA XOS XUSUSIYATLARI - Karimov Akmal Raxmonovich, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Hozirgi  kunda  jahonda  o’pka  patologiyalari  orasida  o’pkaning surunkali  obstruktiv kasalliklari dunyo miqyosida o'limning to'rtinchi asosiy sababi bo'lib, 2021 yilda 3,5 million kishining hayotiga zomin bo'ldi, bu butun dunyo bo'ylab o'limning  taxminan  5  foizini  tashkil  qiladi.  Ateroskleroz  kasalligida  o’pka to’qimasidagi o’zgarishlarni o’rganish shubhasiz zamonaviy morfologiyaning dolzarb muammolaridan biridir. Ateroskleroz tizimli jarayondir, shuning uchun tananing bir qismida  zarar  aniqlansa,  aterosklerozning  boshqa  sohalarda,  shu  jumladan  o'pkada rivojlanish  ehtimoli  juda  yuqori.  Aterosklerozda  tizimli  kasallik  sifatida  o'pkadagi o'zgarishlar  aterosklerotik  pilakchalarning  shakllanishi  tufayli  o'pka  arteriyalarining torayishi sifatida namoyon bo'lishi mumkin, bu esa funktsiyaning buzilishiga va nafas yetishmovchiligi kabi belgilarning rivojlanishiga olib keladi.