“ERTA YOSHDAGI BOLALAR NUTQINING RIVOJLANISHINI PEDAGOGIK QO‘LLAB-QUVVATLASHNING NEYROFIZIOLOGIK ASOSLARI” - Mahkamova Iroda Suhbatulla qizi; Utbasarova Umida.M (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotasiya:  Maqolada  bolaning  nutq  rivojlanishida  muhim  ahamiyatga  ega bo‘lgan  Broka  va  Vernike  nerv  markazlari  faoliyati,  assotsiativ  markazlar  hamda zamonaviy nutq rivojlantirish metodikalari o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlikning nazariy tahlili  keltirilgan.  Ayniqsa,  neyrofiziologiya  sohasidagi zamonaviy  ilmiy  va  amaliy tadqiqotlarda  aks  etgan  “ko‘zguli  neyronlar”  faoliyati  tahliliga  alohida  e’tibor qaratilgan. Nutq  rivojlanishi  buzilishlarining  sabablari,  homiladorlik,  tug‘ruq  va  erta chaqaloqlik davrida bola organizmiga ta’sir etuvchi xavf omillari tahlil qilingan. Ushbu omillarning  bolaning  markaziy  nerv  tizimiga  ta’sir  mexanizmlari  o‘rganilgan. Shuningdek,  bunday  bolalarning  go‘daklik  va  ilk  yosh  davridagi  xulq-atvori xususiyatlari tasvirlangan. Bolalar psixologik markazlarida ularning nutq rivojlanishini tezlashtiruvchi metodikalar tanlab olingan. Muallif tomonidan erta yoshdagi bolalar bilan olib borilgan korreksion-rivojlantiruvchi ish tajribasi umumlashtirilgan.