OʻQITUVCHINING TUSHUNTIRISH NUTQINING XUSUSIYATLARI - Beshimova Oʻgʻiloy,; Najmiddinova Shoira,; Arazmurodova Jennet,; Inogʻomjonova Ziyoda, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  o‘qituvchining  tushuntirish  nutqining  asosiy xususiyatlari, uning ta’lim jarayonidagi o‘rni va ahamiyati tahlil etiladi. Tushuntirish nutqi  o‘quvchilarga  yangi  bilimlarni  yetkazishning  asosiy  vositasi  sifatida  qaralib, uning aniqligi, mantiqiyligi, izchilligi va ifodaliligi muhim omillar sifatida yoritiladi. Shuningdek, o‘qituvchining nutqida sodda va tushunarli ifodalar, hayotiy misollar va obrazli  vositalardan  foydalanish  zarurligi  asoslab  beriladi.  Maqolada  tushuntirish nutqini shakllantirishga ta’sir etuvchi omillar, mavjud muammolar va ularni bartaraf etish  yo‘llari  ham  ko‘rib  chiqiladi.  Tadqiqot  natijalari  o‘qituvchilarning  nutq madaniyatini rivojlantirish hamda ta’lim samaradorligini oshirishda muhim ahamiyat kasb etadi.