BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARIDA MOSLASHUV DAVRI MUAMMOLARI VA ULARNING PSIXOLOGIK-PEDAGOGIK YECHIMLARI - Tursunova Muqaddamxon Otabek qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Maktabga qadam qo‘yish bolaning hayotidagi eng muhim burilish nuqtasi  va  yangi  ijtimoiy  davrning  boshlanishi  hisoblanadi.  Moslashuv  jarayoni bolaning nafaqat o‘qishiga, balki uning ruhiy va jismoniy salomatligiga ham bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Ushbu maqolada birinchi sinf o‘quvchilarida uchraydigan adaptatsiya muammolari va ularning kelib chiqish sabablari ilmiy tahlil qilinadi. O‘quvchining yangi  ijtimoiy  muhitga  ko‘nikishi  murakkab  psixofiziologik  jarayon  ekanligi pedagogik nuqtayi nazardan asoslab berilgan. Pedagog va psixologlarning bu davrda qo‘llaydigan zamonaviy metodikalari boladagi qo‘rquv va hayajonni bartaraf etishga xizmat  qiladi.  Maqolada  oila  va  maktab  hamkorligining  bola  moslashuvidagi  hal qiluvchi  o‘rni  va  ahamiyati  ko‘rsatib  o‘tilgan.  O‘quvchilarning  individual xususiyatlarini  hisobga  olgan  holda  tashkil  etilgan  darslar  ta’lim  samaradorligini sezilarli darajada oshiradi. Tadqiqot yakunida adaptatsiya davrini muvaffaqiyatli o‘tish bo‘yicha o‘qituvchilar va ota-onalar uchun amaliy tavsiyalar bayon etilgan.