YASHIL INVESTITSIYALAR VA MOLIYALASHTIRISH MEXANIZMLARI - Maxmudov Anvarjon,; Mirzajonov Diyorbek Ixtiyor o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  yashil  investitsiyalar  va  moliyalashtirish mexanizmlari masalasi global va O‘zbekiston kontekstida tahlil qilingan. Tadqiqotda Osiyo tijorat banklarining yashil loyihalarni moliyalashtirishdan qochishining asosiy sabablari — yuqori xavf darajasi va past daromadlilik omillari — ko‘rib chiqilgan. Global  yashil  investitsiyalar  bozorining  2020–2021-yillardagi  holati  tahlil  qilinib, yetakchi davlatlar bo‘yicha moliyaviy taqsimotning keskin asimmetriyasi aniqlangan. O‘zbekistonda yashil moliyalashtirish tizimining joriy holati, institutsional to‘siqlar va rivojlanish  istiqbollari  o‘rganilgan.  Tadqiqot  natijalari  asosida  milliy  yashil obligatsiyalar bozorini shakllantirish, bank sektorini rag‘batlantirish, erkin iqtisodiy hududlarda  yashil  klasterlar  tashkil  etish  va  xalqaro  moliya  institutlari  bilan hamkorlikni kuchaytirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.