PSIXIK RIVOJLANISHNING ASOSIY QONUNIYATLARI - Egamberdiyev Farhod To`xtayevich Ibrohimamin@mail.ru,; Ruzikulova Laylo,; Mahmamayusupova Sevinch, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu  maqolada  inson  psixik  rivojlanishining  fundamental  qonuniyatlari, rivojlanishning  davriyligi,  notekisligi  hamda  differensiatsiya  va  integratsiya jarayonlari tahlil qilinadi. Maqolaning maqsadi — shaxs shakllanishida biologik va ijtimoiy omillarning o‘zaro ta’sirini hamda rivojlanishni harakatga keltiruvchi ichki qarama-qarshiliklarni yoritib berishdan iborat. Shuningdek, L.S. Vigotskiyning ta'siri ko'rib  chiqiladi.  Bu  ishda  psixik  rivojlanishning  asosiy  qonuniyatlari,  ularning mazmun-mohiyati  va  inson  shaxsining  shakllanishidagi  o‘rni  yoritilgan.  Psixik rivojlanish  jarayoni  uzluksiz,  bosqichma-bosqich  kechadigan  hamda  biologik  va ijtimoiy  omillarning  o‘zaro  ta’siri  natijasida  yuzaga  keladigan  murakkab  jarayon sifatida tahlil qilinadi. Shuningdek, rivojlanishning notekisligi, individual farqlarning mavjudligi, faoliyat va muloqotning hal qiluvchi roli kabi asosiy qonuniyatlar ilmiy asosda ko‘rib chiqiladi.