ISHLAB CHIQARISH FUNKSIYASI ASOSIDA O‘ZBEKISTONDA IQTISODIY O‘SISH OMILLARINI EKONOMETRIK TAHLIL QILISH - Raximova Umida Ziyadullayevna,; G’aniyev Fayzbek Abduxamid o’g’li, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  ishlab  chiqarish  funksiyasi  asosida  iqtisodiy o‘sishni ekonometrik tahlil qilish masalalari o‘rganiladi. Tadqiqotning asosiy maqsadi ishlab chiqarish hajmi va unga ta’sir etuvchi omillar  – mehnat va boshqa resurslar o‘rtasidagi bog‘liqlikni aniqlashdan iborat. Ishlab chiqarish funksiyasi iqtisodiy o‘sish nazariyasining  muhim  elementi  bo‘lib,  u  ishlab  chiqarish  hajmining  resurslarga bog‘liqligini matematik jihatdan ifodalaydi. Maqolada  ishlab  chiqarish  funksiyasining  nazariy  asoslari,  xususan  Cobb–Douglas modeli hamda uning logarifmik shakli ko‘rib chiqilgan. Ekonometrik tahlil yordamida model parametrlarini baholash usullari yoritilgan. Amaliy qismda rasmiy statistik  ma’lumotlar  asosida  YAIM  va  mehnat  resurslari  o‘rtasidagi  bog‘liqlik regressiya modeli orqali tahlil qilingan. Tadqiqot  natijalari  ishlab  chiqarish  hajmiga  mehnat  omilining  ta’siri mavjudligini  ko‘rsatadi  hamda  ekonometrik  modellar  iqtisodiy  jarayonlarni  tahlil qilish va prognozlashda samarali vosita ekanligini tasdiqlaydi.