SAMARQAND VILOYATI IQTISODIY KO‘RSATKICHLARI ASOSIDA MA’LUMOTLAR SIFATINI BAHOLASH VA EKONOMETRIK TAHLIL - Raximova Umida Ziyadullayevna,; Xurramov Zufarjon Asrorjonovich, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  ma’lumotlarni  to‘plash  va  ularning  sifatini tekshirish metodlari iqtisodiy tahlil nuqtai nazaridan o‘rganiladi. Tadqiqotning asosiy maqsadi ma’lumotlar yig‘ish jarayonining ahamiyatini ochib berish hamda ularning sifat ko‘rsatkichlarini baholash usullarini tahlil qilishdan iborat. Zamonaviy iqtisodiy tadqiqotlarda ma’lumotlarning aniqligi, to‘liqligi va ishonchliligi muhim omil bo‘lib, ular asosida qabul qilinadigan qarorlar samaradorligi belgilanadi. Maqolada  birlamchi  va  ikkilamchi  ma’lumotlarni  to‘plash  usullari,  jumladan so‘rovnoma, intervyu, kuzatish va rasmiy statistik manbalardan foydalanish yoritilgan. Shuningdek, ma’lumotlar sifatini baholashning asosiy mezonlari – aniqlik, to‘liqlik, izchillik, dolzarblik va validlik tushunchalari ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Bundan tashqari, ma’lumotlarni tozalash, xatoliklarni aniqlash va statistik filtrlar yordamida sifatni oshirish usullari ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalari sifatli ma’lumotlar iqtisodiy modellashtirish, prognozlash va boshqaruv qarorlarini qabul qilishda muhim ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatadi.