MAKTABDA BULLING (ZO‘RAVONLIK)NI ANIQLASH VA OLDINI OLISH - Abdurashidova Munojatxon Ulug'bek qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Maktablardagi  bulling  (zo‘ravonlik)  o‘quvchilar  rivoji, psixologiyasi  va  ta’lim-tarbiya  jarayoniga  jiddiy  salbiy  ta’sir  ko‘rsatadigan  dolzarb muammolardan biridir. Bulling turli shakllarda – jismoniy kuch ishlatish, so‘z bilan tahqirlash, ijtimoiy tashlab qo‘yish shaklida namoyon bo‘lishi mumkin. Bu muammo o‘smirlarning  psixologik  holati,  jamoadagi  ijtimoiy  muhit,  o‘qituvchilarning pedagogik  mahorati,  maktab  jamoasining  hushyorligi  va  har  bir  o‘quvchining differensial xususiyatlari bilan bevosita bog‘liqdir. Bullingning asosiy turlari jismoniy, og‘zaki, psixologik va ijtimoiy izolyatsiyadan iborat bo‘lib, har birining o‘quvchiga bo‘lgan salbiy ta’siri turlicha kechadi. Jismoniy bullingda o‘quvchilarni urish, itarish, turli xil zo‘ravonlik harakatlari sodir bo‘ladi.