INTODUKSIYA SHAROITIDA O‘SISH VA RIVOJLANISH XUSUSIYATLARI: MOSLASHUVCHANLIK MEZONLARI - Abdubanopova Surayyoxon, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  tezisda  o‘simliklarni  yangi  tuproq-iqlim  sharoitlariga introduksiya  qilishning  ilmiy  asoslari  va  ularning  ontogenez  bosqichlaridagi o‘zgarishlari  tadqiq  etilgan.  Tadqiqot  davomida  o‘simliklarning  yangi  muhitga moslashish  darajasi,  fenologik  ritmlarining  mahalliy  iqlim  bilan  muvofiqligi  va vegetatsiya  davrining  davomiyligi  tahlil  qilingan.  Asosiy  e’tibor  o‘simlikning bioekologik  xususiyatlari,  xususan,  bo‘yining  o‘sish  dinamikasi,  generativ organlarning  shakllanishi  va  urug‘  berish  qobiliyatiga  qaratilgan.  Shuningdek, introduksion  holatda  o‘simliklarning  noqulay  abiotik  omillarga  (sho‘rlanish, qurg‘oqchilik va ekstermal harorat) chidamliligi bo‘yicha olingan natijalar keltirilgan. Tadqiqot xulosalari introduksiya qilinayotgan turning istiqbolliligini baholash va uni ko‘kalamzorlashtirish  yoki  qishloq  xo‘jaligi  amaliyotiga  joriy  etish  bo‘yicha  ilmiy tavsiyalar beradi.