INTRODUKSIYA SHAROITIDA OʻSISH VA RIVOJLANISH XUSUSIYATLARI:MOSLASHUVCHANLIK MEZONLARI - Yursunaliyeva Diyoraxon,; Abdug`aniyeva Zarnigor, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.Ushbu  tezisda  introduksiya  sharoitida  oʻsimliklarning  oʻsish  va rivojlanish  xususiyatlarini  baholashning  ilmiy  asoslangan  mezonlari  tahlil  qilingan. Tadqiqotda oʻsimliklarning yangi ekologik muhitga moslashuv darajasini aniqlashda ontogenezning  toʻliqligi,  fenologik  ritmlarning  muvofiqligi,  morfobiometrik koʻrsatkichlar  va  ekofiziologik barqarorlik  kabi  asosiy  omillarga  e’tibor qaratilgan. Shuningdek,  oʻsimliklarning  chidamlilik  darajasini  baholashda  zamonaviy  uslubiy yondashuvlar  va  7  balli  baholash  shkalasining  ahamiyati  yoritilgan.  Ma’lumotlar botanika, introduksiya va oʻsimliklar ekologiyasi sohasidagi mutaxassislar uchun ilmiy asos boʻlib xizmat qiladi.