BITIRUVCHILAR RAQOBATBARDOSHLIGINI OSHIRISHDA O'QUV JARAYONI VA ISH BERUVCHI TALABLARI MUTANOSIBLIGI - Kurbanova Shaxnoza Yuldashbayevna,; Xasanova Gulchehra Shomurotovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  bitiruvchilar  raqobatbardoshligini  oshirishda o‘quv  jarayoni  va  ish  beruvchi  talablari  o‘rtasidagi  mutanosiblikni  ta’minlashning nazariy va amaliy jihatlari tahlil qilinadi. Bugungi kunda mehnat bozori talablarining tez  o‘zgarib  borishi  ta’lim  tizimi  oldiga  yangi  vazifalarni  qo‘ymoqda,  ya’ni tayyorlanayotgan  mutaxassislarning  bilim  va  ko‘nikmalari  real  sektor  ehtiyojlariga mos bo‘lishi zarur. Shu nuqtai nazardan, maqolada oliy ta’lim muassasalari faoliyatini mehnat  bozori  bilan  uyg‘unlashtirish  masalalari  dolzarb  muammo  sifatida  ko‘rib chiqiladi. Maqolada o‘quv jarayonini tashkil etishda nazariy bilimlar bilan bir qatorda amaliy ko‘nikmalarni shakllantirish, ish beruvchilar bilan samarali hamkorlikni yo‘lga qo‘yish  hamda  ta’lim  dasturlarini  zamonaviy  talablar  asosida  yangilash  zarurligi asoslab  beriladi.  Xususan,  dual  ta’lim  tizimini  joriy  etish,  ishlab  chiqarish amaliyotlarini  kengaytirish  va  mutaxassislik  fanlarini  real  ish  jarayonlariga yaqinlashtirish  muhim  omillar  sifatida  tahlil  etilgan.  Shuningdek,  bitiruvchilarning raqobatbardoshligini oshirishda soft skills, ya’ni kommunikativlik, tanqidiy fikrlash, jamoada  ishlash  va  muammolarni  hal  etish  ko‘nikmalarining  ahamiyati  alohida yoritilgan.