GASTRULYATSIYA XILLARI, LANSETNIKDA GASTRULYATSIYA JARAYONLARI, BALIQLARDA, QUSHLARDA, SUT EMIZUVCHILARDA GASTRULYATSIYA JARAYONLARINING O‘ZIGA XOS XUSUSIYATLARI - Muhammedova Dildora Islomjonovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  gastrulyatsiya  jarayoni,  uning  asosiy  turlari hamda turli hayvonlar — xususan, lansetnik, baliqlar, qushlar va sut emizuvchilarda kechadigan  gastrulyatsiya  jarayonlarining  o‘ziga  xos  xususiyatlari  tahlil  qilinadi. Gastrulyatsiya embrional rivojlanishning muhim bosqichi bo‘lib, unda uchta asosiy urug‘  qavati  —  ektoderma,  mezoderma  va  endoderma  shakllanadi.  Lansetnikda gastrulyatsiya oddiy invaginatsiya orqali kechsa, baliqlarda epiboliya va involyutsiya jarayonlari  ustunlik  qiladi.  Qushlarda  blastodisk  tuzilishi  tufayli  murakkab morfogenetik  harakatlar  kuzatiladi,  sut  emizuvchilarda  esa  gastrulyatsiya implantatsiya  bilan  chambarchas  bog‘liq  holda  rivojlanadi.  Ushbu  jarayonlarning evolyutsion va funksional ahamiyati ilmiy asosda yoritib berilgan.