YADRO TIZIMLARINING KINETIK XOSSALARINI O‘RGANISH METODLARI VA ULARNING QIYOSIY SAMARADORLIGI - Mamajonov Raxmatullo Ma'mirjon oʻgʻli, (TADQIQOTLAR, 2026)
Mazkur  maqolada  yadro  tizimlarining  kinetik  xossalarini  o‘rganishda qo‘llaniladigan asosiy metodlar nazariy va qiyosiy jihatdan tahlil qilindi. Radioaktiv parchalanish  qonunlari,  yarim  yemirilish  davrini  aniqlash  usullari,  Time-of-Flight, koinsidensiya hamda reaksiya kesimini o‘lchash metodlarining fizik mohiyati ko‘rib chiqildi.  Tadqiqot  darsliklar,  monografiyalar,  sharh  maqolalar  va  rasmiy  yadroviy ma’lumotlar bazalari asosida olib borildi. Tahlil natijalari shuni ko‘rsatdiki, radioaktiv parchalanish  egri  chizig‘i  va  yarim  logarifmik  ishlov  yarim  yemirilish  davrini aniqlashda qulay usullardan biri hisoblanadi. Time-of-Flight usuli zarracha energiyasi va tezligini, ayniqsa neytronlar uchun, aniqlashda samarali natija beradi. Koinsidensiya usuli  haqiqiy  reaksion  hodisalarni  tasodifiy  fon  signallaridan  ajratishda  muhim  rol o‘ynaydi, reaksiya kesimini o‘lchash esa yadro reaksiyalarining ehtimollik tabiatini baholashga  xizmat  qiladi.  Qiyosiy  tahlil  asosida  kinetik  xossalarni  o‘rganishda metodlarni alohida emas, balki o‘zaro to‘ldiruvchi tarzda qo‘llash maqsadga muvofiq ekani asoslandi.