XORAZMIYNING “MUHABBATNOMA” ASARINING OʻZBEK MUMTOZ ADABIYOTIDAGI OʻRNI VA ZAMOANVIY TALQINI. - Yavqocheva Zuxra Bozor qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya “Muhabbatnoma’’  Hofiz  Xorazmiy  qalamiga  mansub  “Muhabbatnoma”  XIV  asr  o‘zbek adabiyotining ilk epistolyar (noma) janrida yozilgan yirik asarlardan biridir. Asar 11 noma,  bir nechta g‘azal,  qit’a  va  fardlardan  iborat  bo‘lib, unda  oshiq va  ma’shuqa o‘rtasidagi sevgi izhori, sog‘inch, firoq va visol tuyg‘ulari badiiy ifoda etilgan. Shoir muhabbatni faqat shaxsiy tuyg‘u sifatida emas, balki jamiyatdagi axloqiy va falsafiy qarashlarni ifodalash vositasi sifatida ham tasvirlaydi.  Asarda insoniy tuyg‘ularning universalligi,  sadoqat  va  muhabbatning  qadriyat  sifatida  ulug‘lanishi  zamonaviy o‘quvchi  uchun  ham  qadrli.  Shuningdek,  asar  o‘zbek  tilining  qadimiy  shakllarini o‘rganishda muhim manba bo‘lib, adabiyotshunoslik va tilshunoslik tadqiqotlari uchun katta ahamiyat kasb etadi.