QISQA MASOFAGA YUGURUVCHILARDA MASHG‘ULOT YUKLAMALARINI INDIVIDUALLASHTIRISHNING TEZLIK KO‘RSATKICHLARIGA TA’SIRI - Oripov Azizdjon Fayzulloyevich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada sport takomillashuv bosqichida qisqa masofaga yuguruvchilarning mashg‘ulot yuklamalarini individuallashtirish masalasi o‘rganilgan. Zamonaviy sprint tayyorgarligi jarayonida sportchilarning fiziologik, morfologik va funksional  xususiyatlaridagi  individual  farqlarni  hisobga  olish  mashg‘ulot samaradorligini oshirishda muhim ahamiyat kasb etadi. Tadqiqotning maqsadi qisqa masofaga yuguruvchilarda mashg‘ulot yuklamalarini individuallashtirish orqali tezlik va maxsus chidamlilik ko‘rsatkichlarini oshirish imkoniyatlarini aniqlashdan iborat. Tadqiqot  jarayonida  pedagogik  kuzatish,  pedagogik  tajriba,  test  sinovlari  va matematik-statistik tahlil metodlaridan foydalanildi. Tajriba davomida sprinterlarning tezlik  imkoniyatlari,  texnik  ko‘rsatkichlari  va  funksional  tayyorgarligi  asosida mashg‘ulot yuklamalarini individuallashtirish modeli ishlab chiqildi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki,  individual  yondashuv  asosida  tashkil  etilgan  mashg‘ulot  jarayoni sportchilarning  tezlik  va  tezlik  chidamliligi  ko‘rsatkichlarini  sezilarli  darajada oshirishga xizmat qiladi. Olingan natijalar qisqa masofaga yuguruvchilarni tayyorlash jarayonini takomillashtirishda samarali qo‘llanishi mumkin.