TOG‘AY TO‘QIMASI - Mahammadjonova Sarvinoz Xurshidjon qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA:  Tog‘ay  to‘qimasi  organizmning  tayanch-trofik to‘qimalaridan  biri  bo‘lib,  u  suyak  va  boshqa  biriktiruvchi  to‘qimalar  bilan chambarchas  bog‘liqdir.  Ushbu  to‘qima  elastiklik,  mustahkamlik  va  bosimga chidamlilik  xususiyatiga  ega  bo‘lib,  bo‘g‘imlar,  quloq  suprasi,  burun  va  nafas yo‘llarida muhim funksiyani bajaradi. Tog‘ay to‘qimasi hujayralar (xondrotsitlar) va hujayralararo  moddalardan  tashkil  topgan  bo‘lib,  uning  asosiy  xususiyati  qon tomirlarining yo‘qligidir. Bu esa uning oziqlanish jarayonini diffuziya orqali amalga oshiradi.