IONLANTIRUVCHI NURLANISHLARNING INSON ORGANIZMIGA TA'SIRI: MEXANIZMLARI, KLINIK ASPEKTLAR VA HIMOYA USULLARI - Rasulova Shaxriniso Asliddin qizi; Azamqulova Gulnoza Baxodirovna; Nurulloyeva Xadicha Mansurali qizi; F.N.Temirov (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu  ilmiy  maqolada  ionlantiruvchi  nurlanishlarning  inson  organizmiga ko'rsatadigan  biologik  ta'siri,  ta'sir  mexanizmlari,  klinik  ko'rinishlari  va  himoya usullari  yoritilgan.  Nurlanish  ta'sirida  hujayralar  va  to'qimalar  darajasida  sodir bo'ladigan fizikaviy, kimyoviy va biologik jarayonlar tahlil qilingan. O'tkir nurlanish kasalligining bosqichlari, uzoq muddatli oqibatlar, shuningdek, radiatsion xavfsizlikni ta'minlash bo'yicha zamonaviy yondashuvlar ko'rib chiqilgan.