ТУПРОҚНИ МУҲОФАЗА ҚИЛУВЧИ ПОЛИЗ ЭКИНЛАРИ УЧУН КОМБИНАЦИЯЛАШГАН ПУШТА ШАКЛЛАНТИРГИЧ ПАРАМЕТРЛАРИНИ АСОСЛАШ - Торениязова Гулзархан Сатниязовна (TADQIQOTLAR, 2026)
Аннотация. Мазкур мақолада тупроқни муҳофаза қилувчи технологиялар асосида  полиз  экинлари  уруғларини  экиш  учун  мўлжалланган комбинациялашган пушта шакллантиргич агрегатининг конструктив ечимлари ва  асосий  параметрлари  назарий  жиҳатдан  асосланади.  Тадқиқот  жараёнида тупроқ  структурасини  сақлаш,  намликни  тежаш  ва  эрозия  жараёнларини камайтириш  масалалари  таҳлил  қилинган.  Агрегатнинг  иш  органлари параметрлари  математик  моделлаш  усуллари  орқали  аниқланиб,  уларнинг агротехник  самарадорлиги  баҳоланган.  Олинган  натижаларга  кўра,  таклиф этилган агрегат анъанавий технологияларга нисбатан юқори самарадорликка эга эканлиги аниқланган.