XAMSA EPOS ROMAN: NAVOIY VA RABLE - SHARIFOVA S.F,; RAHMONOVA Z.A, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA   Ushbu maqolada buyuk mutafakkir Alisher Navoiyning “Xamsa” asari hamda G‘arb adabiyotining yirik vakili François Rabelais ijodi o‘zaro qiyosiy tahlil qilinadi. Tadqiqotda Sharq va G‘arb adabiy an’analari, epik tafakkur, badiiy obrazlar tizimi va insonparvarlik  g‘oyalari  yoritiladi.  “Xamsa”dagi  falsafiy-axloqiy  qarashlar  hamda Rable asarlaridagi satirik va realizm unsurlari tahlil qilinib, ularning o‘xshash va farqli jihatlari ochib beriladi. Maqolada, shuningdek, epik roman janrining rivojida ushbu adiblarning tutgan o‘rni va ularning jahon adabiyotiga qo‘shgan hissasi ilmiy asosda bayon etiladi.