CENTAUREA IBERICA L O‘SIMLIGINING MORFOLOGIK XUSUSIYATLARI VA TARQALISHI - Ilxomjon Xayriyev Abdurahmonovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  dorivor  o‘simliklarning  inson  hayotidagi o‘rni,  ularning  tarixiy  va  zamonaviy  tibbiyotdagi  ahamiyati  yoritilgan.  Xususan, O‘zbekiston  florasida  keng  tarqalgan  dorivor  o‘simliklar,  ularning  biologik xususiyatlari  va  ulardan  oqilona  foydalanish  masalalari  tahlil  qilingan.  Tadqiqot obyekti sifatida Asteraceae oilasiga mansub Centaurea iberica o‘simligi tanlanib, uning morfologik  tuzilishi,  ekologik  moslashuvchanligi,  tarqalish  areali  hamda  xalq tabobatidagi qo‘llanilishi ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, mazkur o‘simlikning biologik faol  moddalarga  boyligi  va  istiqbolli  dorivor  manba  sifatidagi  ahamiyati  asoslab berilgan.