OʻZBEK TILIDA QISQARTMA OTLAR (ABBREVIATURALAR)NING LINGVISTIK TADQIQI VA NUTQDAGI OʻRNI - Ismoilova Xayriniso Akbar qizi; Yusupov Sardor Shodi o’g’li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada zamonaviy oʻzbek tilshunosligining qisqartma otlar  (abbreviaturalar)ning  shakllanish  sabablari,  grammatik  xususiyatlari  hamda ularning  jamiyat  va  til  taraqqiyotidagi  oʻrni  ilmiy  asoslar  bilan  tahlil  qilinadi. Abbreviatsiya hodisasi lisoniy tejamkorlik va kognitiv semantika prizmasi hisoblanadi. Maqolada  qisqartma  otlarning  leksikalizatsiyalashuv  jarayoni  hamda  nutqiy kommunikatsiyadagi  pragmatik  funksiyalari  va  ularni  qoʻllashdagi  muammolar  asoslab berilgan.