INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARIDA ISTAK/XOHISH KATEGORIYASINING MODALLIK VA GRAMMATIK IFODASI - Abduraxmonova Maqsuda Ikram qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Ma’lumki,  turli  tillarda  modallik  kategoriyasi  ma’nolari  faqatgina  leksik vositalar  orqali  emas,  balki  morfologik  shakllar  yordamida  ham  ifodalanadi.  Bu jihatdan,  fe’lning  mayl  kategoriyasi  obyektiv  modallikni  namoyon  etuvchi  asosiy grammatik mexanizmlardan biri sifatida alohida ahamiyat kasb etadi. Mayl shakllari orqali  fe’l  harakat  yoki  holatning  voqelikka  munosabatini  ifoda  qiladi,  shu  sababli mazkur kategoriya modallikning grammatik reprezentatsiyasi sifatida tadqiq etiladi. Til  tizimida  modallikning  ifodalanishi  doimo  nutqiy  aktdagi  kommunikativ maqsad bilan bog‘liq holda namoyon bo‘ladi. So‘zlovchi muayyan fe’l shaklini tanlar ekan, u shu orqali voqeaga nisbatan o‘z munosabati, xohishi, ehtimoli yoki shubhasini bildirishni ko‘zlaydi. Demak, modallikning har qanday ko‘rinishi  - u obyektiv yoki subyektiv bo‘lishidan qat’i nazar - nutq jarayonidagi illokutiv niyat bilan uzviy aloqada shakllanadi.