ZO’RAVONLIKNING – IJTIMOIY, PSIXOLOGIK, HUQUQIY MUOMMO SIFATIDA - Toshmatova Yoqutoy Ibrohimovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Zo'ravonlik  jamiyatda  keng  tarqalgan  muammo  bo'lib,  uning ijtimoiy,  psixologik  va  huquqiy  ta'sirlari  katta.  Maqolada  zo'ravonlik  tushunchasi, uning  turlari  va  sabablari  tahlil  qilinadi.  Ta'kidlanadi:  oilaviy,  maktab  ichidagi  va ijtimoiy zo'ravonlik xavfi yoshlar ongiga salbiy ta'sir ko'rsatadi. Ishda va maktabda oldini olish choralari, pedagogik va profilaktik ishlarning o'rni ko'rsatiladi. Maktab muhiti va o'qituvchilarning xatti-harakatlari zo'ravonlikni kamaytirishda hal qiluvchi rol  o'ynaydi.  Amaliy  tavsiyalar:  monitoring,  treninglar,  oilalar  bilan  hamkorlik  va huquqiy  ongni  oshirish.  Maqola  maktab  sharoitida  amalga  oshiriladigan  chora-tadbirlar konsepsiyasini taklif qiladi. Tavsiyalar Yoshlar bilan ishlovchi mutaxassislar va maktab jamoasi uchun mo'ljallangan.