O'QUVCHILAR O'RTASIDA ERTA TURMUSH VA ERTA TUG‘RUQNI OLDINI OLISHDA PSIXOLOG FAOLIYATINING MAZMUN MOHIYATI - Zokirova Elmira Vobjonovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya  - Ushbu maqola o’quvchilar o’rtasida erta nikoh va erta tug‘ruq xavflarini kamaytirishda psixologik xizmatning mazmuniy yo‘nalishlarini ko‘rsatadi.  Psixologik  profilaktika,  konsultatsiya  va  ta’lim–tarbiyaviy  ishlarining  birgalikdagi rolini  ochib  beradi.  Oila–maktab–mahalla  hamkorligi  orqali  sog‘lom  shaxsiy rivojlanish uchun muhit yaratish yo‘lini tavsiya qiladi.  erta nikoh sababchi omillarini (ijtimoiy-zax va aksariyat xavflar, bilim yetishmasligi, tsikllararo bosim) psixologik nuqtai nazardan ko‘rib chiqadi.   Psixologlarning oddiy va samarali intervyu, guruh treninglari  hamda  individual  konsultatsiyalar  bo‘yicha  amaliy  tavsiyalar  beradi.  Mamlakatimiz  kontekstida  jamoatchilik  resurslaridan  foydalanish,  axborot–tarmoq orqali axborot almashishni muhokama qiladi.  Xulosa sifatida yoshlar salomatligini mustahkamlovchi xavfsiz moslashuvchan dasturlar uchun yo‘l-yo‘riqlar berilgan.