IJTIMOIY RAQAMLI QARAMLIK VA O'QUVCHILARNING PSIXIK SALOMATLIGI - Asadova Mexrangiz Ilxomovna,; Turayeva Iroda Baxtiyarovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya   Ushbu  maqola  o'quvchilar  o'rtasida  ijtimoiy  raqamli  qaramlikning  psixik salomatlikka  ta'siri  va  uning  oldini  olish  yo'llarini  tahlil  qiladi.  Raqamli texnologiyalarning keng tarqalishi yoshlar hayotiga chuqur singib ketgan bo'lib, uning ijobiy  va  salbiy  oqibatlari  mavjud.  Maqolada  raqamli  qaramlikning  asosiy  turlari, uning psixologik mexanizmlari va o'quvchilarda namoyon bo'lish xususiyatlari ko'rib chiqiladi.  Diqqat,  xavotir,  depressiya  kabi  psixik  holatlarning  raqamli  vositalardan haddan  tashqari  foydalanish  bilan  bog'liqligi  asoslab  beriladi.  Shuningdek,  maqola maktab psixologining raqamli qaramlikni aniqlash, profilaktika qilish va intervensiya qilishdagi muhim rolini yoritadi. Ota-onalar, o'qituvchilar va maktab ma'muriyati bilan hamkorlikda  amalga  oshiriladigan  strategiyalar  tavsiya  etiladi.  Tadqiqot  asosida samarali  profilaktik  choralar  va  psixologik  qo'llab-quvvatlash  tizimining  ahamiyati ta'kidlanadi.