TOG‘LI HUDUDLARDA YASHOVCHI MAKTAB YOSHIDAGI BOLALARNING ANTROPOMETRIK KO‘RSATKICHLARIGA TA’SIR ETUVCHI OMILLAR - Xalilov Sanjar Abdivohid o'g'li; Xasanova Afsona Jonibek qizi; Saynabiyeva Farangiz Alisher qizi; Shokirova Jasmina Komiljon qizi; To‘xtayev Elyor Ulug‘bek o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqola  tog‘li  hududlarda  yashovchi  maktab  yoshidagi bolalarning  antropometrik  ko‘rsatkichlariga  ta’sir  qiluvchi  omillarni  tizimli  tahlil qilishga bag‘ishlangan. Tadqiqot kronik gipoksiya, ovqatlanish holati, ijtimoiy-iqtisiy sharoitlar  va  atrof-muhit  omillarining  bolalar  jismoniy  rivojlanishiga  ta’sirini o‘rganadi.  Maqolada  2015-2025  yillar  oralig‘ida  nashr  etilgan  210  dan  ortiq  ilmiy manbalar  asosida  tog‘li  hududlarda  bolalar  bo‘yi  va  tana  vazni  ko‘rsatkichlarining pastligi, bu hodisaning sabablari va bartaraf etish yo‘llari tahlil qilinadi. [1]