TOG‘LI VA TEKISLIK HUDUDLARDA YASHOVCHI BOLALARNING JISMONIY RIVOJLANISH KO‘RSATKICHLARINI QIYOSIY TAHLIL QILISH - Xalilov Sanjar Abdivohid o'g'li,; Xalilov Hikmatulla Dilshod o`g`li,; Jabaraliyeva Naziraxon Ma’rufjon qizi,; Komilov Nursulton Shokirjon o‘g‘li,; Mansurov Soxibjon Sarvarjon o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola tog‘li va tekislik hududlarida yashovchi bolalarning jismoniy rivojlanish ko‘rsatkichlarini qiyosiy tahlil qilishga bag‘ishlangan. Tadqiqot natijalari  shuni  ko‘rsatadiki,  baland  tog‘li  hududlarda  yashovchi  bolalarda  bo‘y o‘sishining sekinlashishi va jismoniy rivojlanishning kechikishi kuzatiladi. Meta-tahlil ma’lumotlariga  ko‘ra,  tog‘li  hududlarda  bolalarning  o‘rtacha  bo‘yi  tekisliklarga nisbatan  2.9  sm  ga  qisqa  ekanligi  aniqlangan.  Shu  bilan  birga,  o‘smirlik  davrida kompensator o‘sish kuzatilishi mumkin. [1]