BOLALAR ORGANIZMINING TOG‘ IQLIMIGA MORFOFUNKSIONAL MOSLANISHI ANTROPOMETRIK YONDASHUVLAR TAHLILI - Xalilov Sanjar Abdivohid o'g'li,; Xalilov Hikmatulla Dilshod o`g`li,; Azizov Boburmirzo Azizbek o‘g‘li,; Hamroyev Ozodbek Ma’rufjon o‘g‘li,; Ibrohimov Diyorbek Dilmurodovich, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqola  bolalar  organizmining  tog‘  iqlimi  sharoitiga morfofunksional moslanishini antropometrik yondashuvlar asosida tahlil qiladi. Tog‘ hududlarida  yashovchi  bolalarning  jismoniy  rivojlanishi  pasttekislikdagi tengdoshlariga  nisbatan  sezilarli  farqlarga  ega.  Maqolada  surunkali  gipoksiya, ovqatlanish  omillari  va  ijtimoiy-iqtisodiy  sharoitlarning  bolalar  antropometrik ko‘rsatkichlariga ta’siri o‘rganiladi. Tadqiqotlar natijasida baland tog‘larda bolalarda bo‘y va tana vaznining pastligi, kardiorespirator tizimning kompensator o‘zgarishlari va  tana konstitutsiyasining  o‘ziga  xos turlari  kuzatilishi  aniqlangan. Antropometrik usullar moslanish jarayonlarini baholashda muhim vosita sifatida xizmat qiladi. [1]