MAKTAB YOSHIDAGI BOLALARDA TANA TUZILISHI VA SOMATOTIPNING YOSHGA OID O‘ZGARISHLARI - Xalilov Sanjar Abdivohid o'g'li,; Xalilov Hikmatulla Dilshod o`g`li,; Abdixalilov Ozodbek Faxriddin o‘g‘li,; Abduvohidov Umar Nodir o‘g‘li,; Abulqosimov Bobur Bahriddin o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqola  maktab  yoshidagi  bolalarda  tana  tuzilishi  va somatotip  komponentlarining  yoshga  oid  o‘zgarishlarini  tahlil  qiladi.  Somatotip  – endomorf (yog‘), mezomorf (muskul) va ektomorf (chiziqli) komponentlardan tashkil topgan  fizikaning  miqdoriy  tavsifi  bo‘lib,  bolalarning  o‘sish  va  rivojlanish jarayonlarida muhim o‘zgarishlarga uchraydi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, balog‘at yoshiga kelib qizlarda endomorfiya ortib, o‘g‘il bolalarda mezomorfiya ustunlik qiladi. Ektomorfiya  esa  tez  o‘sish  davrida  eng  yuqori  ko‘rsatkichga  erishadi.  Ushbu o‘zgarishlar  gormonal  o‘zgarishlar,  ovqatlanish  va  jismoniy  faollik  bilan  bog‘liq. Maqolada turli mamlakatlarda o‘tkazilgan longitudinal va kohort tadqiqotlar natijalari tahlil qilingan.