SOMATOTIPOLOGIYANING NAZARIY ASOSLARI VA BOLALAR JISMONIY RIVOJLANISHINI BAHOLASHDAGI AHAMIYATI - Xalilov Sanjar Abdivohid o'g'li,; Xalilov Hikmatulla Dilshod o`g`li,; Qo‘Chqoraliyeva Zilola Kamol qizi,; Rustamxo‘Jayeva Masturaxon Ahrol qizi,; Xaydarova Farangiz Alisherovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola somatotipologiyaning nazariy asoslarini va uning bolalar  jismoniy  rivojlanishini  baholashdagi  amaliy  ahamiyatini  yoritadi. Somatotipologiya  inson  tanasining  konstitutsiyaviy  xususiyatlarini  endomorfiya, mezomorfiya  va  ektomorfiya  komponentlari  asosida  tasniflaydi.  Tadqiqotlar  shuni ko'rsatadiki,  bolalik  va  o'smirlik  davridagi  somatotipik  xususiyatlar  ontogenez davomida nisbatan barqaror bo'lib, jismoniy rivojlanishni prognozlashda muhim rol o'ynaydi. Maqolada zamonaviy bioimpedans va antropometrik usullarning qo'llanilishi tahlil qilinadi. [1]