TOG‘LI HUDUD SHAROITIDA YASHOVCHI BOLALARDA BO‘Y, TANA VAZNI VA KO‘KRAK QAFASI AYLANASI KO‘RSATKICHLARINING XUSUSIYATLARI - Xalilov Sanjar Abdivohid o'g'li; Xalilov Hikmatulla Dilshod o`g`li; Jo’raqulova Munisa Ulug’bek qizi; Norqobilova Nurshoda Raxmatillayevna; Norxo‘Jayeva Shodiyaxon Nurmuxammad qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqola  tog‘li  hududlarda  yashovchi  bolalarning antropometrik  ko‘rsatkichlari  –  bo‘y,  tana  vazni  va  ko‘krak  qafasi  aylanasining xususiyatlarini  tahlil  qilishga  bag‘ishlangan.  Tadqiqotlar  shuni  ko‘rsatadiki,  baland tog‘li sharoitlarda yashovchi bolalar pasttekislikdagi tengdoshlariga nisbatan bo‘y va tana  vazni  jihatidan  orqada  qoladilar.  Ko‘krak  qafasi  aylanasi  esa  kompensator mexanizm  sifatida  nisbatan  kattaroq  bo‘lishi  mumkin.  Maqolada  ushbu  farqlarning sabablari, jumladan surunkali gipoksiya, ovqatlanishning o‘ziga xosligi va ijtimoiy-iqtisodiy  omillar  tahlil  qilinadi.  Shuningdek,  balandlikning  bolalar  salomatligiga ta’sirini kamaytirish bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqilgan.