SUITSIDGA OLIB KELUVCHI PSIXOLOGIK VA IJTIMOIY ASPEKTLAR - Bahriddinova Zarifa Hamidjonovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Talim tashkilotida “ Sog’lom psixologik muhit” ni tashkil etish, Bolalarni ijtimoiy –psixologik qo’llab quvvatlash va himoya qilish yuzasidan, umumiy o’rta  ta’lim  maktabda  psixologga  belgilangan  vazifalarni  ,  reja  asosida  bajarib kelinmoqda.Voyaga  etmagan  qizlar  o’rtasida  “  Suisid  holatlarini  oldini  olish    “ Oquvchilar  o’rtasida  Bulling  hafvini  oldini  olish”  “  Zo’ravonlikka  qarshimiz  “ aksiyalarni muntazam olib boorish kabi vazifalar yuklatilgan. Psixologik tadqiqotlarda suitsidal  urinishga  aynan  qaysi  noto‘g‘ri  tarbiyaviy  ta’sir  yoki  deviant  xulq ko‘rinishlari  sabab  bo‘lganligi  to‘liq  aniqlanmagan.  Shu  bois  suitsidal  faollik rivojlanish xavfi mavjud guruhlarga taalluqli bo‘lgan pedagogik-psixologik korreksion dasturlar kompleksi ishlab chiqilishi zarur. Keksa yoshdagilarda turmush o'rtog'i vafot etib  yolg'izlanib  qolishi,  farzandlar  e'tiborsizligi,  ya'ni  qarovsiz  qolish  yoki farzandlariga  yuk  bo'lishni  o'zi  xohlamasligi  va  og'ir  kasalliklar  (demensiya, depressiya, apatiya, ateroskleroz, saraton, yurak kasalliklari) suisidga turtki bo'ladi.