ALISHER NAVOIYNING “HAYRAT UL-ABROR” DOSTONIDA PAYG`AMBARIMIZ MADHIGA BAG`ISHLANGAN NA’TLAR TAVSIFI - Jumayeva Risolat Vayitovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Alisher Navoiyning “Hayrat ul-abror” asari qomusiy asar bo’lib, ulug`  mutafakkirning  teran  axloqiy-ma`naviy,  ijtimoiy-falsafiy,  mulohazalari  o`z ifodasini topgan. Musulmon sharqi dostonchiligida barcha asarlar Allohning madhi va payg`ambarimiz` na`ti bilan boshlangan. Navoiy ham shu an`anaga amal qilgan holda bu mavzularga doir bir necha maxsus boblar bag`ishlagan. Muallif dostonning muqaddima  qismidagi  hamd,  munojot,  va  na`t  boblarining  o`zaro  bog`liqligini, xususan, me`roj voqeasining shoir tomonidan yuksak badiiy talqin qilinishini tahlil qiladi.Mazkur  maqolada  Navoiyning  nubuvvat  (payg`ambarlik)  darajasiga  bo`lgan ehtiromi, u zotning koinot yaratilishidagi o`rni va insoniyat uchun ma`naviy namuna ekanligi, payg`ambarimiz hayotiga, sifatlariga, mo`jizalariga oid ma`lumotlar  hamda me`roj kechasi voqealari tasvirlangan boblar tahlili yoritilgan.