REVMATOID ARTRIT KASALLIGIDA HAMSHIRALIK PARVARISHI - Xojiyev Azimjon Axmedovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Revmatoid  artrit (rus. Ревматоидный  артрит)  —  murakkab  autoimmun patogenezli noaniq etiologiyali eroziv-destruktiv poliartrit tipi bo’yicha asosan kichik bo’g’imlarning  shikastlanishi  bilan  kechadigan  biriktiruvchi  to’qimalarning  tizimli kasalligidir.  Bugungi  kunda  kasallikning  rivojlanishi  sabablari  noma’lum.  Bilvosita ma’lumotlar: qonda leykotsitlar sonining va eritrositlar cho’kish tezligining (ECHT) ortishi — jarayonning infektsion tabiatli ekanligiga ishora qiladi. Taxmin qilinishicha, kasallik irsiy moyilligi bo’lgan shaxslarda immun tizimining buzilishiga olib keladigan infektsiya natijasida rivojlanadi; bunda to’qimalarda saqlanadigan va bo’g’imlarning zararlanishiga  olib  keladigan  immun  komplekslari  (antitanalar,  viruslardan  va boshqalardan  iborat)  hosil  bo’ladi.  Ammo  revmatoid  artritni  antibiotiklar  bilan davolashning samarasizligi, ehtimol, bu taxminning noto’g’riligidan dalolat beradi.