K-160-130 MARKALI BUG‘ TURBINASI MOYLASH TIZIMI UCHUN MOY SOVUTGICHINI ISSIQLIK HISOBI - Sultonaliyev Xurshidbek Shuxratjon o‘g‘li; Axmedov Axmad Maxmudjonovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  K-160-130  markali  bug‘  turbinasi  moylash tizimida qo‘llaniladigan moy sovutgichining issiqlik hisobi va uning samaradorligini baholash  masalalari  ko‘rib  chiqiladi.  Bug‘  turbinalarining  ishonchli  va  barqaror ishlashi ko‘p jihatdan podshipniklar va aylanuvchi elementlarni moylash tizimining optimal  harorat  rejimiga  bog‘liq  bo‘lib,  bunda  moyning  qizib  ketishini  oldini olish muhim  ahamiyat  kasb  etadi.  Tadqiqot  davomida  moy  sovutgichida  issiqlik almashinuvi  jarayoni  nazariy  asosda  tahlil  qilinadi,  issiqlik  yuklamasi  aniqlanadi hamda sovutish yuzasining yetarliligi hisob-kitob orqali baholanadi. Issiqlik uzatish koeffitsiyentlari, oqim rejimi va issiqlik qarshiliklari kompleks tarzda ko‘rib chiqilib, real  ekspluatatsion  sharoitlarga  yaqin  matematik  model  shakllantiriladi.  Hisoblash natijalari asosida moy haroratini me’yoriy darajada ushlab turish uchun zarur bo‘lgan sovutish  yuzasi  va  sovutuvchi  muhit  sarfi  aniqlanadi.  Olingan  natijalar  K-160-130 turbinasi moylash tizimining issiqlik barqarorligini oshirish va avariyaviy holatlarning oldini olishga xizmat qiladi.