YAPON TILIDAGI MIMIKA VA NEVERBAL VOSITALARNI O‘QITISHNING METODIK MODELI - Inoyatov Javohir Ne’matullo o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada yapon tilidagi mimika va neverbal vositalarni o‘qitishning metodik modeli ishlab chiqiladi va uning nazariy hamda amaliy asoslari yoritiladi. Yapon muloqot madaniyatida yuz ifodasi, tana harakati, ko‘z qarashi, bosh egish, masofa saqlash va jimlik kabi vositalar muhim kommunikativ ahamiyatga ega. Ushbu  birliklar  nutq  mazmunini  to‘ldiradi,  munosabatni  bildiradi  hamda  ijtimoiy masofani belgilaydi. Shu sababli ularni faqat madaniy hodisa sifatida emas, balki til o‘qitish  jarayonining  tarkibiy  qismi  sifatida  o‘rgatish  zarur.  Tadqiqotda  yapon muloqotida  qo‘llaniladigan  asosiy  neverbal  vositalar  tizimlashtiriladi  va  ularning o‘zbek madaniy muhitidan farqli jihatlari tahlil qilinadi. O‘zbek auditoriyasida ushbu vositalarni o‘zlashtirish jarayonida uchraydigan qiyinchiliklar aniqlanadi. Shuningdek, mimika  va  neverbal  harakatlarni  bosqichma-bosqich  o‘qitishga  qaratilgan  metodik model  taklif  etiladi.  Model  kuzatish,  tahlil,  taqlid  va  erkin  muloqot  bosqichlariga asoslanadi.