GIPOKSIYA VA ORGANIZMNING FIZIOLOGIK MOSLASHUV MEXANIZMLARI - Ibadullayeva Parizoda; Berdiyev Doniyor Hasan o'g'li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqolada gipoksiya tushunchasi, uning kelib chiqish sabablari  va  asosiy  turlari  batafsil  yoritilgan.  Organizmning  kislorod yetishmovchiligiga  nisbatan  yuzaga  keladigan  fiziologik  moslashuv  mexanizmlari, jumladan  nafas  olish,  yurak-qon  tomir  va  gematologik  tizimlar  tomonidan  amalga oshiriladigan kompensator reaksiyalar tahlil qilingan. Shuningdek, hujayra darajasida energiya  almashinuvi  va  metabolik  jarayonlardagi  o‘zgarishlar  ko‘rib  chiqilgan. Gipoksiyaning uzoq davom etishi natijasida yuzaga keladigan patologik holatlar va ularning  klinik  ahamiyati  yoritilgan.  Maqola  gipoksiya  bilan  bog‘liq  fiziologik jarayonlarni chuqurroq tushunishga xizmat qiladi.