GIPERTONIK KRIZLAR - Ibadullayeva Parizoda; Berdiyev Doniyor Hasan o'g'li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada gipertonik krizlarning zamonaviy tibbiyotdagi o‘rni,  ularning  etiologik  omillari,  patogenez  mexanizmlari,  klinik  kechishi  hamda diagnostika  va  davolash  usullari  batafsil  tahlil  qilinadi.  Gipertonik  kriz  arterial gipertenziyaning  eng  og‘ir  va  hayot  uchun  xavfli  asoratlaridan  biri  bo‘lib,  u  qon bosimining  keskin  oshishi  va  maqsad  organlarning  (yurak,  miya,  buyrak,  ko‘z to‘qimalari) shikastlanishi bilan tavsiflanadi. Maqolada gipertonik krizlarning asoratli va  asoratsiz  shakllari  o‘rtasidagi  farqlar,  ularning  klinik  ahamiyati  hamda  tezkor tashxis qo‘yish zarurati yoritilgan. Shuningdek, zamonaviy klinik protokollar asosida davolash  tamoyillari,  farmakologik  vositalarning  qo‘llanilishi  va  bemorlarni boshqarish strategiyalari ko‘rib chiqilgan.