DORIVOR O’SIMLIKLARNING INSON SALOMATLIGIGA TA’SIRI - Murodova Xilola Umarqulovna,; Alimova Muhabbat Qobil qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA.  Dorivor  o’simliklar  insoniyat  tarixida  qadimdan  muhim o’rin  egallagan.  Ular  kasalliklarni  davolash,  oldini  olish  va  umumiy  salomatlikni saqlash  uchun  ishlatilgan.  Bugungi  kunda  ham  dorivor  o’simliklar  zamonaviy tibbiyotda  asosiy  xom  ashyo  sifatida  qo’llanilmoqda.  Ushbu  maqola  dorivor o’simliklarning  inson  salomatligiga  ta’siri,  ularning  tarkibi,  foydasi  va  potensial xavflari haqida to’liq ma'lumot beradi. Ma’lumotlar ilmiy tadqiqotlar va xalq tabobati tajribasiga  asoslangan.O’zbekistonda  dorivor  o’simliklarni  700  dan  ortiq  turi  bor. Shulardan  tabiiy  sharoitda  o’sadidan  va  madaniylashtirilgan  120  ga  yaqin  o’simlik turlaridan  ilmiy  va  xalq  tabobatida  foydalaniladi.  Hozirgi  kunda  tibbiyotga qo’llaniladigan dori – darmonlarning 40-47% o’simlik xom ashyolaridan olinyapti.