JINS SEMALI SOʻZ BIRIKMALARINING LISONIY SINTAKTIK QOLIPI - Yusupova Nilufar Ilxam qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  o‘zbek  tilida  jins  semali  so‘z  birikmalarining lisoniy  sintaktik  qoliplari  (LSQ)  tadqiq  etiladi.  Tilga  semiotik  yondashuv  asosida lisoniy  invariant  birliklar  va  ularning  nutqdagi  variantlari  o‘rtasidagi  munosabat yoritiladi.  Ayniqsa,  jins  ma’nosini  ifodalovchi  so‘z  birikmalarini  shakllantiruvchi sintaktik  modellarning  o‘rni  va  ahamiyatiga  alohida  e’tibor  qaratiladi.  Tadqiqotda shaxs  otlari  bilan  kasb-hunar,  ijtimoiy  maqom  yoki  boshqa  belgilarni  ifodalovchi birliklarning birikishi natijasida yuzaga keladigan jins semali konstruktsiyalar tahlil qilinadi. Bunday birikmalar barqaror lisoniy sintaktik qoliplar asosida shakllanishi va nutqda  turli  variantlarda  voqelanishi  asoslab  beriladi.  Shuningdek,  mazkur qoliplarning  til  o‘rganish  jarayonida  hamda  kompyuter  lingvistikasida  tutgan  o‘rni ko‘rsatib o‘tiladi.