RAQAMLI MUHITDA INSON HUQUQLARINI HIMOYA QILISH — DAVLAT HOKIMIYATI FAOLIYATINING BOSH PRINSIPI SIFATIDA - Abduhalilova Pokiza Umidjon qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA   Ushbu  maqola  raqamli  muhitda  inson  huquqlarini  himoya  qilishni  davlat hokimiyati faoliyatining bosh prinsipi sifatida nazariy va normativ-huquqiy jihatdan asoslashga  qaratilgan.  Tadqiqotning  maqsadi  raqamli  boshqaruv,  ma’lumotlar iqtisodiyoti va platforma vositachiligi sharoitida huquqlarni ta’minlashning prinsipial modelini ishlab chiqish hamda davlat organlarining majburiyatlarini tizimlashtirishdan iborat.  Metodologiya  sifatida  konstitutsiyaviy-huquqiy  tahlil,  qiyosiy  yondashuv, normativ  matnlarni  talqin  qilish,  shuningdek  huquqiy  risklarni  baholashga yo‘naltirilgan doktrinal usullar qo‘llanildi. Ilmiy yangilik raqamli muhitda huquqlarni himoya  qilishning  uch  darajali  konstruktsiyasini  taklif  etishdan  iborat:  normativ prinsiplar, institutsional kafolatlar va protsessual mexanizmlar bir butun tizim sifatida ko‘rsatildi.  Maqola  natijalari  davlat  hokimiyati  uchun  raqamli  xizmatlar  dizaynida huquqiylik,  shaffoflik,  proporsionallik  va  hisobdorlikni  amaliy  standartlarga aylantirish bo‘yicha xulosalarni beradi.