YANGI AVLOD DARSLIKLARIDA MATN TANLASH TAMOYILLARINING LINGVODIDAKTIK ASOSLARI - Po‘latova Marjona Inomjon qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA. Mazkur maqolada yangi avlod 7–9-sinf ona tili darsliklarida matn tanlash tamoyillarining lingvodidaktik asoslari nazariy va amaliy jihatdan tadqiq etiladi.  Tadqiqotda  zamonaviy  lingvodidaktikaning  matn  tanlashga  qo‘yadigan talablari,  kompetensiyaviy  yondashuvning  darslik  mazmuniga  ta’siri  hamda  matn tanlash  mezonlarining  ilmiy  asoslari  tahlil  qilinadi.  Maqolada  yangi  avlod darsliklaridagi  matnlarning  lingvistik,  didaktik,  psixolingvistik  va  madaniy-kommunikativ  tamoyillarga  muvofiqligi  baholanadi.  Shuningdek,  xalqaro  tajriba (Finlandiya, Janubiy Koreya, Turkiya) bilan qiyosiy tahlil o‘tkaziladi va O‘zbekiston sharoitiga moslashtirilgan matn tanlash tamoyillarining optimal tizimi taklif etiladi. Tadqiqot  natijalari  yangi  avlod  darsliklarining  mazmunini  takomillashtirish,  matn tanlash jarayonini ilmiy asoslash hamda ona tili ta’limi samaradorligini oshirishga xizmat qiladi.